top of page
IMG_1503.JPG

Råd for tilflyttere

Har du planer om at flytte til Nuuk, kan der være mange praktiske spørgsmål at tage stilling til. Vi har samlet forskellige praktiske oplysninger, som formentlig vil give dig svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Generelt

Flyvetid fra Kastrup
Nuuk har en international lufthavn, der betjenes af Air Greenland https://www.airgreenland.gl 
Det tager ca. 4 timer at flyve fra Kastrup til Kangerlussuaq. Herefter er der en flyvetid med mindre fly på ca. 1 time til Nuuk. Det er dog ikke sjældent, at der forekommer forsinkelser. Alternativt findes der under normale forhold ruter via Island.

Nuuk
Nuuk er det moderne Grønlands centrum/hovedstad med ca. 18.000 indbyggere. Der bor ca. 56.500 mennesker i Grønland, heraf er ca. 6.000 danskere. Nuuk ligger på Grønlands vestkyst og er en såkaldt åbentvandsby, hvilket vil sige, at der kan sejles til byen året rundt. Der eksisterer ikke veje eller jernbaner mellem byerne. Nuuk ligger syd for polarcirklen; men der er alligevel lyst døgnet rundt om sommeren og ca. 5-6 timer om vinteren. 

Kørekort
Personer med dansk kørekort kan på politistationen i Nuuk få et grønlandsk kørekort. Det kræver grønlandsk kørekort at køre bil. Det danske kørekort kan af turister benyttes i max. 2 måneder.

Transport
Nuuk har et velfungerende net af bybusser. Desuden er det relativt billigt at køre i taxa. I øvrigt er afstandene i Nuuk ikke større, end at mange foretrækker at cykle eller gå.

Grønlandske websider
www.nanoq.gl  Selvstyrets officielle hjemmeside

www.sermersooq.gl Nuuk kommunes hjemmeside med praktisk information om Nuuk, samt de kommunale ydelser og betingelser herfor.

https://www.sullissivik.gl Borgerportal, med oplysninger om, alt lige fra jagtbevis til skatteforhold.

www.sermitsiaq.ag Internetudgaven af avisen Sermitsiaq.AG. Opdateres flere gange dagligt.

www.knr.gl  Den nationale grønlandske TV-kanal med daglige nyheder. DR1 og DR2 sendes som gratis kanaler.

https://nanoqmedia.gl/da/ Lokal Nuuk TV med daglige nyhedsudsendelser, musik og temaudsendelser og foredrag. Ligeledes internetudbyder.

www.telepost.gl  Det grønlandske teleselskab, hvor der kan læses betingelser for telefon og internet.

www.asg.gl  Akademikernes Sammenslutning i Grønland. Information om overenskomstaftaler og andet information for nyansatte, uanset overenskomst.

https://visitgreenland.com Information om Grønland som helhed. Har også svar på forskellige praktiske spørgsmål i forbindelse med kortere eller længere ophold.

Skat
Som bosat i Grønland er man skattepligtig efter de grønlandske regler. Før bosættelse i Grønland bør man undersøge skattereglerne grundigt og fx ansøge om fritagelse for dansk skattetræk m.m. Kontakt evt. Grønlands repræsentation i København https://www.ghsdk.dk for supplerende information.

Bolig
Du kan også finde lejeboliger via ejendomsmæglere i Nuuk:
https://igdlo.gl/ 
https://www.lynges.gl/ 
https://netbolig.gl/

Folkeregister og bopælsattest
Senest 5 dage efter din ankomst til Nuuk, skal du tilmeldes folkeregisteret på kommunekontoret i Nuuk Kommune. 

Institutioner

Skoler
Der er 5 folkeskoler i Nuuks 5 bydele, en privatskole, et gymnasium, en handelsskole samt flere andre uddannelsesinstitutioner. Efter skoletid eksisterer der børnepasningsordning for børn i de mindre klasser. Undervisningen er på grønlandsk og dansk i folkeskolerne. 

 

Børnepasning
Der er vuggestuer og børnehaver i byens 5 bydele. Alternativ pasning af mindre børn er privat dagpleje, 3.000 -3.500 pr. måned. Mere information børnepasning kan findes på følgende link til Nuuk Kommune: https://composite.sermersooq.gl/da/borger/boern-unge-og-familie

 

Bibliotek
Grønlands Landsbibliotek, herunder børnebibliotek, er placeret i Nuuk med et godt udvalg af både fag- og skønlitteratur.

 

Bank
Der findes 2 banker i Nuuk, GrønlandsBanken og BankNordik. Dog har sidstnævnte ingen kassefunktion. Der findes hæveautomater i begge banker i Nuuk, og Dankort og Visakort kan bruges i alle butikker og lignende.

 

Hospital
Dronning Ingrids Hospital (SANA), der er landshospital, er placeret i Nuuk. Der er en lægeklinik, hvortil henvendelse skal ske i tilfælde af sygdom. (Sin egen læge, som man kender det i Danmark, eksisterer ikke). Du kan finde vejledning på hospitalets hjemmeside. I Grønland bruges heller ikke sygesikringskort.

 

Tandlæge
Der er tandplejeordning for børn og unge, samt voksen-behandling efter akut behov. Der er ingen udgifter i forbindelse med læge/tandlægehjælp. Der findes også en privat tandlægeklinik.

 

Fritid & Fornøjelser

Kultur
Katuaq, Grønlands kulturhus er centralt placeret i Nuuk. Katuaq afholder arrangementer af forskellig kulturel karakter med grønlandske og udenlandske kunstnere, udstillinger, koncerter, teaterforestillinger m.v. I kulturhuset findes også biograf med 500 pladser. Biografen viser de nyeste film, samt en café, hvor der bl.a. serveres brunch i weekender.
Der findes 3 museer: Nuuk Kunstmuseum, Nationalmuseet og Nuuk Lokalmuseum – museerne afholder ligeledes arrangementer af forskellig kulturel karakter.

Naturen
Nuuk har et stort opland med en 120 km lang fjord, Godthåbsfjorden. Der er rige muligheder for jagt, fiskeri og vandreture. Der findes specielle vandrekort over fjorden.
Fra bunden af Godthåbsfjorden kan man gå ind til indlandsisen. I fjordsystemet lever udover havdyr som sæler, hvaler og fisk også rensdyr, sneharer og polarræve m.m. Isbjørnen har tidligere været en meget sjælden gæst i Godthåbsfjorden, men i dag bliver isbjørnen oftere set i området.
Der er flere turistaktører, som tilbyder ture mhp at fiske, vandre, fotografere nordlys m.m. Se bl.a. Nuuk watertaxi https://watertaxi.gl 
 

Sports-, forenings- og klubliv
Der er flere sportshaller, hvor klubber spiller badminton, fodbold, håndbold, volleyball, karate etc. Der er motionscentre, hvor der kan dyrkes aerobics, styrketræning m.v. Der er skilift til børn og voksne. Skiliftens hjemmeside opdateres dagligt med informationer om åbningstid, temperatur o.a. Der bliver også lavet langrendsløjper på 5, 10 og 15 km. Man kan tilmelde sig skiskole med undervisning både i langrend og alpint. Jagt, fiskeri og vandretur i fjeldet er populært i sæsonen. Der eksisterer en golfklub i Nuuk med en 9 hullers bane. Der er en smuk svømmehal, Malik, der har vundet en international arkitekturpris.
Der er også mulighed for at SUB boarde og vinterbade.

Telefon og Internet
Telefon og internet er lidt dyrere i Grønland end i Danmark, men ikke mere end at det er til at leve med. Der findes gode taletids- og flatrate abonnementer hos TELE-POST, ligesom der er private internetudbydere. https://tusass.gl/private/mobile/  https://tusass.gl/private/internet

 

Forretninger
I forhold til byens størrelse er der et godt udvalg af forretninger. Fødevarer kan købes i Brugsen og Pisiffik samt en række private butikker, og udbuddet svarer til et almindeligt stort dansk supermarked. Øvrige varer findes i rimeligt omfang, både hvad angår elektronik, mode, hobby og lignende. Nuuk huser et mindre indkøbscenter Nuuk Center: https://nuukcenter.gl

 

Rejser
Man kan naturligvis rejse og besøge venner og familie i andre byer i Grønland, men da der kun kan benyttes fly eller skib er udgiften forholdsvis høj. En tur/retur billet fra Nuuk til Danmark koster cirka 8.000 afhængig af sæsonen og billettypen.

 

Prisniveau
Prisniveauet er lidt højere i Grønland, og dagligvarer er lidt dyrere end i Danmark.

 

Restauranter
Der er mange forskellige slags restauranter/caféer, og de varierer i pris, sortiment og kvalitet, lige fra pizza og lignende til gourmetmad.  

KONTAKT OS

Aqqusinersuaq 23

3900 Nuuk

Email: donnasdyreklinik@gmail.com
Tlf: +299 38 13 13

Adresse

Mandag 8:00  - 16:00 

Onsdag 8:00  - 16:00 

Fredag 8:00  - 16:00 

 

Uden for åbningstiden kan klinikken kontaktes ved akut sygdom eller skade.

Åbningstider
about
contact
bottom of page